O blogu

Zašto Flapper Girl?

Blog je nastao 2004. godine kao hobi projekt u vrijeme kad su se blogovi tek pojavili na sceni. Naziv “flapper girl” odnosi se na moderne djevojke iz 1920-ih koje su, više ili manje, utrle put emancipaciji žena, ali i nekim novim interesantnim pravcima u glazbi i umjetnosti 20. st.

Iako je u početku bio zamišljen kao tematski blog koji će se baviti avangardnim pravcima u umjetnosti prošlog stoljeća, ubrzo je prerastao u mjesto za razne osobne zgode i nezgode, koje su danas uglavnom nebitne zbog toga što su se bavile srednjoškolskim problemima s latinskim i ostalim irelevantnim temama.

Razmišljala sam dugo vremena na koji ga način ponovno uobličiti, pogotovo s obzirom na podulju pauzu koja traje od 2009. g.

Naziv je ostao isti s obzirom da mi je bilo žao ukinuti blog kojeg se mnogi rado sjećaju (zahvaljujem na ovome).
Sadržaj će, međutim, vidjeti neke promjene. Iako sam i dalje podjednako fascinirana 20-im godinama prošlog stoljeća, ne namjeravam se baviti temama iz tog razdoblja kao ranije. Umjesto toga, tematski ću podijeliti blog u četiri kategorije: članci, recenzije, analize i osobno. Svaka od ovih kategorija imat će jasnu namjenu, s obzirom da je najveći problem ranije verzije bila inkonzistentnost sadržaja, što je logično za očekivati nakon više od pet godina bloganja. Ovo ne znači da će blog postati tematski portal (iako sam jedno vrijeme razmišljala i o tome), ali će se u nekim sekcijama tome opasno približiti.

Video by cottonbro from Pexels


O kategorijama

Članke sam zamislila kao neku vrstu eseja, koji će objediniti trenutna meni interesantna društvena zbivanja s mojom interpretacijom i doživljajem istih. Neće biti tematski ograničeni, što znači da će bti pristupačni širokoj publici, nadajmo se za zabavu i usputno čitanje.

Recenzije će biti osvrti na knjige, filmove i sl. koje smatram interesantnim, ali bez ulaženja u stručne analize, što znači da i dalje neće biti tematski ogrančeni samo na određeno područje.

Analize će se baviti interpretacijom tekstova iz područja filozofije uz navođenje citata i inspiracije iz relevantnih djela. Tekstovi će služiti prvenstveno meni za sažimanje svega bitnog iz pročitanog, ali i dijelu čitatelja koji se također bavi filozofijom i koji su upućeni u njenu terminologiju. Ovo će biti strogo tematski ograničeni dio bloga, što znači da ću se služiti jezikom struke i da se neću, nažalost, baviti njihovom popularizacijom. Bit će mi drago ako se pokaže interes, no ovoj kategoriji posvetit ću manji dio tekstova iz 2 razloga: 1) potrebno je poprilično vremena da bi se napisala dobra analiza filozofskog teksta; 2) ne želim namjerno pretvoriti blog u portal za filozofiju, s obzirom da takvih portala već ima, a čitatelji iz ranijih vremena povezuju ovaj blog s raznim drugim temama, ne samo s jednom.

Posljednja, ali ne i nevažna, kategorija Osobno, koja je oduvijek bila sinonim za svaštarenje, imat će i dalje svoje mjesto na ovom blogu iz razloga što smatram da hobi treba biti i zabavan, a ne samo stručan i analitičan. S obzirom da više nisam srednjoškolka koja ima mnogo slobodnog vremena (iako je ova izjava vrlo dubiozna, u čemu će se složiti svi bivši i sadašnji gimnazijalci), želim si ostaviti prostor za razbibrigu kako offline, tako i online.

Za kraj, ukoliko ste ovdje došli jer me se sjećate otprije, hvala vam što ste i dalje zainteresirani za moj blog. Iako sam namjeravala ukinuti domenu i odustati od bloga, komentari nekoliko osoba koje me se sjećaju potaknuli su me da to ipak ne učinim i – tko zna – možda ćete u sadašnjoj iteraciji uživati jednako kao i u nekadašnjoj.